“`html
Türkiye Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu: “Türkiye, dijital sağlıkta global bir marka haline geldi.”
“Türkiye, dijital sağlık uygulamalarıyla geleceği şekillendiriyor.”
ANTALYA – Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Antalya’da gerçekleştirdiği konuşmada, Türkiye‘nin son 22 yılda sağlık alanında kaydettiği ilerlemeleri vurguladı. Memişoğlu, “Sunmuş olduğumuz sağlık hizmetleri için geliştirdiğimiz teknoloji ve dijital uygulamalar, Türkiye‘nin dijital dönüşüm konusunda öncü bir ülke olmasını sağladı. Dijital Sağlık alanında uluslararası bir marka olarak kendimizi konumlandırdık ve sağlık geleceğini şekillendiren bir dizi yenilikçi uygulamayı hayata geçirdik.” şeklinde ifade etti.
HIMSS’24 Eurasia Konferansı ve Fuarı; Sağlık Bakanlığı ile komşu ülkelerin sağlık kuruluşları, kamu, üniversite ve özel sağlık kurumlarından gelen yöneticilerin katılımıyla 2-4 Aralık tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilecek.
HIMSS+Eurasia; Türkiye ve çevre bölgelerdeki ülkeleri hedefleyerek, çeşitli uluslararası uzmanların, panellerin, eğitim oturumlarının ve B2B görüşmelerinin yer aldığı bir platform sunuyor. Açılış etkinliğine Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Pakistan’ın Pencap Eyaleti Sağlık ve Tıp Eğitimi Bakanı H.C. Khawaja Salman Rafique, Karadağ Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Milena Coji ve Fildişi Sahili Sağlık Genel Müdürü Prof. Samba Mamadou katılım gösterdi.
Türkiye Sağlık Sisteminde 22 Yıllık Dönüşüm
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, açılışta yaptığı konuşmada; Türkiye‘nin son 22 yılda sağlık hizmetlerinde belirgin bir gelişim sağladığını, bilim ve teknoloji tabanlı sürdürülebilir sağlık altyapısını güçlendirdiğini belirtti. Bakan Memişoğlu, sağlık hizmetlerinde dijitalleşmenin ve teknolojinin anahtar bir rol oynadığını vurgulayarak, yapay zeka uygulamalarının hızla ilerlediğinin altını çizdi. Teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve sağlık korunumu gibi konularda yapay zekanın sunduğu yeni yöntemlerin önemini ifade etti ve dijitalleşmenin randevu ve raporlama işlemlerini büyük ölçüde sanal ortamda gerçekleşmesine olanak sağladığını söyledi.
Avrupa eDevlet Sıralamasında Türkiye’nin Yeri
Avrupa Komisyonu’nun 2024 eDevlet Ölçütü raporuna göre Türkiye‘nin 83 puanla Avrupa Birliği ortalamasının üzerinde yer aldığını paylaşan Memişoğlu, sağlık kategorisinde 90 puan alarak 4. sırada olduğunun altını çizdi. Nüfus büyüklüğüne göre ise birinci sırayı elde ettiğini belirtti. Memişoğlu bu raporda puanlamanın dört ana kritere dayandığını açıkladı: Kullanıcı Odaklılık, Şeffaflık, Temel Etkinleştiriciler ve Sınır Ötesi Hizmetler. Bunu destekleyen veriler ışığında Türkiye’nin son dört yılda 11 puanlık bir artış göstererek en çok gelişme kaydeden ülkeler arasında olduğu belirtildi. Sağlık alanındaki değerlendirmede Türkiye’nin mevcut durumu ise dikkat çekici olarak değerlendirildi.
Dijital Sağlıkta Küresel Başarı
Bakan Memişoğlu, Türkiye’nin dijital sağlık sisteminde yaptığı atılımlarla global bir marka haline geldiğini söyledi. “Son 22 yılda sağlık hizmetlerinin dijital dönüşümünde önemli mesafeler kat ettik. Sağlık sistemine kattığımız teknoloji ve yazılımlar sayesinde Türkiye, dijital sağlık uygulamalarıyla birçok yeniliğe imza atmıştır,” dedi. Ayrıca, Bakanlık olarak bireylerin kendi sağlıklarını daha iyi anlamalarını sağlamak amacıyla aile hekimliği sisteminin güçlendirilmesi hedeflendiğini de sözlerine ekledi.
Şeffaf ve Bilgi Tabanlı Sağlık Yönetimi
Sağlık alanındaki şeffaflık ve bilişim entegrasyonunun önemine vurgu yapan Bakan Memişoğlu, risk yönetimi ve bilimsel veriler temelinde sağlık hizmetlerini daha etkili hale getireceklerini belirtti. Ayrıca, çoklu denetim mekanizmaları ve bilim kurulları ile bu süreçlerin destekleneceğini ifade etti.
Teknoloji Transfer Ofisleri ve Araştırma Geliştirme Çalışmaları
Bilimsel çalışmaları teşvik etme hedefinde olduklarını vurgulayan Memişoğlu, Faz 1 süreçlerini destekleyeceklerine dair açıklama yaptı. Üreten Sağlık Modeli ile sağlık sektörünü Türkiye’nin lokomotif sektörü olarak konumlandırmayı hedeflediklerini belirten Memişoğlu, araştırma hastanelerinde Teknoloji Transfer Ofisleri kurulacağını duyurdu. “Bu ofisler, AR-GE süreçleri ile bilgi akışını destekleyecek ve klinik çalışmalara güvenilirlik kazandıracak.” dedi.
Türkiye Sağlık Veri Araştırmaları ve Yapay Zeka Enstitüsü
Memişoğlu, TÜSEB bünyesinde kurulan Türkiye Sağlık Veri Araştırmaları ve Yapay Zeka Enstitüsü’nün, ulusal veri havuzundaki bilgilerin bilim dünyasıyla paylaşılmasını sağladığını belirtti. Bu bilgi paylaşımının sağlık bilimi ve teknolojilerinin geliştirilmesine katkı sunacağını ifade etti.
SİNA ile Veri Yönetiminde Yeni Bir Dönem
Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, sağlık bilişimi ve dijital dönüşümün bilgi yönetiminde anahtar bir unsur haline geldiğini dile getirdi. Sağlıkta İstatistiksel Nedensel Analiz altyapısının veri teminini kolaylaştırdığını belirterek, bu sistemin hem merkezi hem de yerel yönetim birimlerinin ihtiyaç ve veriye dayalı kararlar almasına yardımcı olduğunu ifade etti.
“Yapay Zeka Sağlık Teknolojilerinin Geleceğini Şekillendiriyor”
Yapay zekanın sağlık sektörü üzerindeki etkisine dikkat çeken Dr. Birinci, bu teknolojinin gelecekte sağlık hizmetlerini şekillendireceğini belirtti. Standarda dayalı esnek bir veri altyapısının yapay zeka uygulamalarının yaygınlaşması için gerekli olduğunu açıkladı.
Sağlık Hizmetlerinde Yapay Zeka Kullanımının Artışı
EY Küresel Tüketici Sağlık Anketi’ne göre, katılımcıların %70’inin önümüzdeki 10 yıl içinde yapay zekanın sağlık sektöründe etkisinin artacağına inandığını belirtti. Elektronik sağlık kayıtları ve tıbbi görüntüleme alanlarında yapay zeka destekli çözümlerin giderek önem kazandığını vurguladı.
Türkiye’de Yapay Zeka Destekli Sağlık Projeleri
Sağlık Bakanlığı, yapay zekayı sağlık hizmetlerinde herkesin erişimine sunmak için pek çok proje gerçekleştirdi. “Neyim Var?” uygulaması bunlardan biri olarak öne çıkmakta. Bu uygulama, hastaların şikayetlerine bağlı olarak yönlendirmelerde bulunuyor ve bugüne kadar yaklaşık 40 milyon kişi tarafından kullanıldığı belirtildi.
Mamografi Tarama Uygulamalarında Önemli İyileşmeler
Dr. Birinci, mamografi uygulamaları sayesinde erken tanı konulmasında kaydedilen ilerlemelere dikkat çekti. Önceden her 5 kadından 1’i ileri evrede tanı alırken, bu oranın artık her 200 kadında 1’e düştüğünü ve 40 kat iyileşmenin sağlandığını ifade etti. Ayrıca “Neyim Var?” uygulamasının, hastaların şikayetlerine yönelik önerilerde bulunarak doğru şubeyi bulmalarına yardımcı olduğunu hatırlattı.
Program, plaket takdimi ile sona erdi.
“`