Havalar ısındı, keneler baş gösterdi!

Kene Uyarısı: Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar’dan Önemli Bilgiler

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kene alarmı tekrar gündemde. Sivas’ta, KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) teşhisi konulan 1.5 yaşındaki Metehan bebek, vücuduna kene yapışması sonucu hayatını kaybetmişti. Kenelerden korunma yöntemleri ve doğru bilinen yanlışlar hakkında Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar ile konuşan Cumhuriyet, kritik bilgileri okuyucularıyla paylaştı.

Kene Isırmalarından Korunma Yöntemleri

Erbaydar, Türkiye’de özellikle hyalomma marginatum adlı kene türünün KKKA’ya sebep olduğunu belirtiyor. Türkiye’de görülen KKKA ve Lyme hastalıklarına karşı henüz koruyucu aşının olmadığını vurguluyor. Kene ısırmalarından korunmanın önemine değinen Erbaydar, kene ısırmalarından korunma yöntemlerini anlatıyor: “Keneler genellikle kırsal alanlarda ve piknik gibi etkinlikler sırasında insanlara bulaşır. Bu nedenle, ayakların ve bacakların kapalı olması, paçaların çorap içerisine sokulması ve açık renk kıyafetlerin tercih edilmesi önemlidir. Ayrıca kene kaçırıcı spreylerin kullanımında dikkatli olunmalıdır.”

Zaman Kritik: Kene Tutunması Durumunda Hemen Müdahale Gerekli

Erbaydar, kenelerin Orta Anadolu Bölgesi’nde yoğun olarak görüldüğünü belirtiyor ve kenelerin artık virüs taşıyabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle Sivas, Yozgat, Kayseri ve Ankara gibi şehirlerin kırsal alanlarında kene nüfusunun yüksek olduğunu ifade ediyor. Kene tutunması durumunda hemen müdahale edilmesi gerektiğini vurgulayan Erbaydar, kenenin en kısa sürede çıkarılması gerektiğini belirtiyor. Enfeksiyon riskini azaltmak için kenenin hemen çıkarılması önem taşıyor.

Keneleri Doğru Bir Şekilde Çıkarma Yöntemi

Keneyi doğru bir şekilde çıkarmak büyük önem taşıyor. Erbaydar, keneyi yanlış çıkarmamanın asıl tehlike olduğuna işaret ediyor. Keneyi doğru bir şekilde çıkarmak için ip dolayarak çekme yönteminin uygulanabileceğini belirtiyor. Keneyi ezip sıkıştırmadan çıkarmak gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Uzmanlar sıcak havalarda serinlemek için tercih edilmesi gereken içecekleri açıkladı

Sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen soğuk kahve, bubble tea, milkshake ve limonata gibi içecekler, içerdikleri yüksek şeker nedeniyle enerji alımının artmasına yol açabiliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Pınar Ece Karakaş, sıcak havalarda yeterli miktarda su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak içecek seçerken besin etiketinin okunmasını ve tercih yaparken içeriğe dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Soğuk kahve tüketilirken şeker ve şurup içermeyenlerin tercih edilmesini öneren Karakaş, “Ayran, sade kefir, sade maden suları, şekersiz ev yapımı limonatalar tercih edilebilecek sağlıklı alternatiflerdendir” dedi.

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Çocuğunuzun duruşuna dikkat ettiniz mi? Kalıcı hasara yol açabilir

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gökhan Özkoçak, skolyozun yalnızca estetik değil, sağlık açısından da ciddi riskler taşıdığını vurguladı. Özkoçak, erken teşhisin cerrahiye gerek kalmadan tedavi şansı sunduğunu belirtti.

Yaz tatilinde yanlış zaman yönetimi akran zorbalığını tetikliyor

Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü İpek Coşkun Armağan, serbest zaman yönetimi yapamayan birçok anne baba için yaz tatilinin kadim problem haline dönüştüğünü, bu süreçte çocuklar arasında “dijital bağımlılık” ve “dijital zorbalık” kavramlarının tetiklendiğini bildirdi. Armağan, AA muhabirine, yaz tatilinde çocukların ekran bağımlılığı ya da dijital davranış bozukluklarının yakından hassasiyetle takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Kara Veba geri mi döndü? İlk kez insandan insana bulaştı: ‘Zatürreyle geçiyor’

Yüzyıllar boyunca tarihin en ölümcül hastalıklarından biri olarak anılan veba, 2023 yılında yeniden ortaya çıktı. İç Moğolistan’da kaydedilen son vakalarda, tarihte ilk kez insandan insana bulaşma ihtimali gündeme geldi. Bir ailenin üç ferdinde art arda görülen enfeksiyon, vebanın sessizce yön değiştirdiğini mi gösteriyor?

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Diş ipi kullanmamak ömrü eksiltiyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?