Türkiye Afganistan mı oluyor?

Kenevir ile İlgili Yeni Düzenlemeler Kabul Edildi

Kenevir ürünlerinin eczanelerde satışına yönelik sağlık alanında yapılan düzenlemeler, muhalefetin itirazlarına rağmen TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Türkiye’de tıbbi kenevir ürünlerinin yasallaşması endişelere neden olurken, Türkiye Psikiyatri Derneği olası yan etkiler konusunda uyardı.

Tıbbi Kenevirin Toplumsal Etkileri

CHP milletvekili doktor Aylin Yaman, SÖZCÜ TV’de Para Poltika programında yaptığı açıklamada, kenevirin tıbbi ürünlerde kullanılmasına ilişkin yapılan değişiklikler hakkında endişelerini dile getirdi. Yaman, uzmanların görüşlerinin alınması gerektiğini vurgulayarak, detaylandırılmamış bir yasa değişikliği olduğunu söyledi.

Yaman’a göre, kenevirin kullanımına ilişkin belirsizlikler bulunmakta ve bu durum ciddi şüphelere yol açmaktadır. Özellikle tıbbi ürünlerin ne olduğunun net bir şekilde belirlenmesi gerektiğini söyleyen Yaman, hükümetin bu konuda şeffaf olması gerektiğini belirtti.

Uzman Görüşlerine İhtiyaç Var

CHP Bursa Milletvekili ve halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, kenevirin sağlıkla ilgili düzenlemelerde yer almasına ilişkin eleştirilerde bulundu. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda nasıl bir rol üstlendiği ve neden böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğu konusunda sorular yöneltti.

Pala, Türkiye’de kenevirden elde edilen esrar bağımlılığı konusuna da değinerek, bu durumun ciddi bir sorun olduğunu dile getirdi. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda gereken adımları atması gerektiğini savunan Pala, toplum sağlığının korunması için uzman görüşlerinin alınması gerektiğini vurguladı.

Kenevir Kullanımıyla İlgili Endişeler

Kenevirin yaygın bir şekilde kullanımına yönelik düzenlemenin endişelere neden olduğunu belirten CHP’li Yaman, bağımlılık tedavisinde kullanılan ilaçların yetersizliğine dikkat çekti. Eczanelerde satışı yapılan kenevir ürünlerinin hekim kontrolünde olması gerektiğini vurgulayan Yaman, bağımlılığın ciddi bir sorun olduğunu ve tedavi sürecinde dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Gizli pandemi: Lyme

425’den fazla hastalığı taklit eden ve teşhis edilmesi bu yüzden zor olan Lyme hastalığı ‘gizli bir salgın’ olarak nitelendiriliyor. Geçmişte kenelerden bulaştığı düşünülen hastalığın bit,
pire, sivrisinek, tahtakurusu gibi kan emicilerden de geçtiği belirtiliyor.

Uzmanlar sıcak havalarda serinlemek için tercih edilmesi gereken içecekleri açıkladı

Sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen soğuk kahve, bubble tea, milkshake ve limonata gibi içecekler, içerdikleri yüksek şeker nedeniyle enerji alımının artmasına yol açabiliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Pınar Ece Karakaş, sıcak havalarda yeterli miktarda su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak içecek seçerken besin etiketinin okunmasını ve tercih yaparken içeriğe dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Soğuk kahve tüketilirken şeker ve şurup içermeyenlerin tercih edilmesini öneren Karakaş, “Ayran, sade kefir, sade maden suları, şekersiz ev yapımı limonatalar tercih edilebilecek sağlıklı alternatiflerdendir” dedi.

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Çocuğunuzun duruşuna dikkat ettiniz mi? Kalıcı hasara yol açabilir

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gökhan Özkoçak, skolyozun yalnızca estetik değil, sağlık açısından da ciddi riskler taşıdığını vurguladı. Özkoçak, erken teşhisin cerrahiye gerek kalmadan tedavi şansı sunduğunu belirtti.

Yaz tatilinde yanlış zaman yönetimi akran zorbalığını tetikliyor

Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü İpek Coşkun Armağan, serbest zaman yönetimi yapamayan birçok anne baba için yaz tatilinin kadim problem haline dönüştüğünü, bu süreçte çocuklar arasında “dijital bağımlılık” ve “dijital zorbalık” kavramlarının tetiklendiğini bildirdi. Armağan, AA muhabirine, yaz tatilinde çocukların ekran bağımlılığı ya da dijital davranış bozukluklarının yakından hassasiyetle takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Kara Veba geri mi döndü? İlk kez insandan insana bulaştı: ‘Zatürreyle geçiyor’

Yüzyıllar boyunca tarihin en ölümcül hastalıklarından biri olarak anılan veba, 2023 yılında yeniden ortaya çıktı. İç Moğolistan’da kaydedilen son vakalarda, tarihte ilk kez insandan insana bulaşma ihtimali gündeme geldi. Bir ailenin üç ferdinde art arda görülen enfeksiyon, vebanın sessizce yön değiştirdiğini mi gösteriyor?