BDDK Başkanı Kavcıoğlu’ndan önemli mesaj: Bankacılık sektörü kilit bir rol üstlenmektedir

TBB Genel Kurul Toplantısında Kavcıoğlu Ekonomik Değerlendirmelerde Bulundu

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 68. Genel Kurul Toplantısı, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımı ile gerçekleşti ve Murat Kavcıoğlu’nun dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmeler içeren konuşmasıyla dikkat çekti.

Kavcıoğlu, dünya genelinde jeopolitik risklerin yüksek seyrettiği ve farklı büyüme eğilimlerinin görüldüğü bir dönem yaşandığına vurgu yaparak, ABD-Çin ticaret rekabeti, Avrupa’daki siyasi belirsizlikler, Orta Doğu’daki güvenlik tehditleri ve enerji arzı risklerinin sadece bölgesel değil küresel düzeyde ekonomiyi etkilediğini belirtti.

Gelişmekte olan ülkelerde sermaye akımlarında dalgalanmaların arttığını ifade eden Kavcıoğlu, döviz likiditesi ve enflasyon geçişkenliği gibi etkenlerin baskı oluşturduğunu ve bankacılık sektörünün istikrar açısından hayati bir rol üstlendiğini dile getirdi. Bugün itibarıyla sektör, 67 banka ile faaliyet göstermekte olup 2024 yıl sonuna kadar finansal sektörün yaklaşık yüzde 77’sini oluşturan bankacılık sektörünün toplam aktifleri Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın yüzde 75’ine denk gelmekte.

Kavcıoğlu ayrıca sektörün finansal sağlamlık göstergelerinin güçlü olduğunu vurgulayarak, kredilerin takibe dönüşüm oranının düşük, likidite, yabancı para pozisyonu ve sermaye yeterliliği rasyosunun uluslararası standartların üzerinde olduğunu belirtti. Dijital bankacılığın sektörde erişilebilirlik, verimlilik ve hız açısından önemli bir rol oynadığını da ekledi.

Sürdürülebilirlik Finans Seköründe Önemli Bir Rol Oynuyor

Kavcıoğlu, bankacılık sektöründe güçlü bir yapının sürdürülebilirlik entegrasyonu ile tahkim edilmesi gerektiğini belirtirken, dijital dönüşüm ve sürdürülebilir finans konularının önemine değindi. Ayrıca sektörde faaliyet gösteren birçok bankanın sürdürülebilirlik politikalarını paylaştığını ve yeşil dönüşümün finansal faydalarının ötesinde işletmelere yeni fırsatlar sağladığını ifade etti.

Kavcıoğlu’nun vurguladığı gibi, sürdürülebilirlik alanındaki girişimlerin hem çevresel hem de finansal açıdan işletmelere fayda sağladığı ve bankacılık sektörünün ekonomik dönüşüme ve istikrara sağladığı katkıların önemli bir stratejik öncelik olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Pul biber ihracatında tatlı rekor: 74 ülkeye satış, en çok alan Almanya!

Türkiye, 2025’in ilk yarısında 74 ülkeye toplam 7,1 milyon dolarlık pul biber ihraç etti. Almanya, Hollanda ve İngiltere en çok ihracat yapılan ülkeler oldu.

Sanayi üretiminde toparlanma sinyali

Mayıs ayı sanayi üretimi verileri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından yayımlandı. Açıkalanan veriler sanayi üretiminin yıllık yüzde 4,9 arttığının gösterdi. Sanayi sektörünün alt kalemlerine bakıldığında: Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü …

Serbest piyasada döviz fiyatları (10 Temmuz 2025)

Dolar 40,0560 liradan, euro ise 47,1550 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarışı’da 40,0540 liradan alınan dolar 40,0560 liradan, 47,1530 liradan alınan euro ise 47,1550 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 40,04 liradan, euro ise 46,92 liradan …

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Faizsiz kredi yarışı kızıştı, bankalar kesenin ağzını açtı: İşte faizsiz kredi veren 6 banka ve şartları

Faizsiz kredi yarışı mobilde başladı Akbank, QNB Finansbank, Enpara, İş Bankası, DenizBank ve TEB gibi büyük bankalar, Temmuz ayına özel “faizsiz kredi” kampanyalarını duyurdu. Yeni müşteri olan herkes, dijital kanallar üzerinden sıfır faizli kredi …

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor