Ekonomistler endişeli: Küresel ekonomide belirsizlik derinleşiyor

Koruma Poliçaları ve Ticaretteki Dalgalanmalar Küresel Ekonomik Büyümeyi Olumsuz Etkiliyor

Dünya Ekonomik Forumu (WEF), ekonomide korumacı politikalar ve tarifelerdeki dalgalanmaların yıl başından beri küresel ekonomik büyüme görünümünü olumsuz yönde etkilediğini, artan belirsizliklerin uzun vadeli stratejik kararların ertelenmesine ve küresel ekonomide yapısal bir değişime yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

WEF’in kamu ve özel sektörde görevli başekonomistlerle yaptığı “Başekonomistler Görünümü” anketi sonuçları yayınlandı.

Ankete katılan başekonomistlerin %87’si ABD’nin mevcut ekonomi politikalarının küresel çapta kalıcı etkiler yaratacağını ve bu durumun stratejik iş kararlarını geciktirip resesyon riskini artırabileceğini öngörüyor.

Başekonomistlerin %79’u mevcut jeoekonomik gelişmeleri, kalıcı bir yapısal dönüşüm işareti olarak görürken %82’si küresel belirsizliğin “olağanüstü derecede yüksek” olduğunu vurguluyor.

Başekonomistlere göre ticaret politikaları (%97), para politikaları (%49) ve maliyet politikaları (%35) gibi alanlarda belirsizlik en yüksek düzeyde yaşanıyor.

Bölgesel Büyümelerde Beklentiler Farklılaşıyor

Nisan ayında yapılan ankete katılan başekonomistlerin %77’si ABD’de 2025 sonuna kadar zayıf veya çok zayıf büyüme öngörürken %79’u yüksek enflasyon ve %76’sı doların zayıflayacağını tahmin ediyor.

Almanya’da ise mali genişleme beklenirken, Çin’e ilişkin beklentiler konusunda fikir birliği sağlanamadı.

Yapay Zeka Küresel Büyümeyi Şekillendirecek

Yapay zeka, gelecek 10 yılda küresel büyümeyi etkileyen önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.

Ankete katılan başekonomistlerin %46’sı yapay zekanın küresel GSYH’ye %0-5 puan arasında katkı sağlayacağını düşünürken %35’i bu katkının %5-10 puan arasında olacağını tahmin ediyor. Yapay zeka kaynaklı büyümenin dinamikleri arasında görev otomasyonu, inovasyonun hızlanması ve çalışan destekleme teknolojileri yer alıyor.

Ancak ekonomistlerin yapay zeka konusundaki endişeleri de oldukça yüksek. Katılımcıların %47’si yapay zeka nedeniyle net istihdam kaybı beklerken, yalnızca %19’u istihdam artışı öngörüyor.

Başekonomistlere göre, en büyük risk yapay zekanın dezenformasyon ve toplumsal istikrarsızlık yaratmak için kötüye kullanılması.

Bu nedenle, yapay zekadan tam anlamıyla yararlanabilmek için hükümetlerin ve özel sektörün güçlü adımlar atması, hükümetlerin yapay zeka altyapısına yatırım yapması, kilit sektörlerde benimsenmesini teşvik etmesi, iş dünyasında süreçlerin yapay zekayla uyumlu hale getirilmesi ve çalışanlara bu alanda eğitimler verilmesi gerektiği öneriliyor.

Related Posts

Borsa günün ilk yarısında geriledi – 23 Haziran 2025

Haftanın ilk işlem gününe düşüşle başlayan Borsa İstanbul BIST 100 endeksi günün ilk yarısında 0,66 değer kaybederek 9.142,89 puana indi.

Ekonomiye can suyu fiziksel aktivite: 3,5 milyar dolar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesindeki Spor İstanbul, 71 spor tesisi ve 300’ün üzerinde açık alan etkinliğiyle kentin fiziksel aktivite oranını artırmayı sürdürüyor. 2019 yılında yüzde 13 seviyesinde olan İstanbul’daki fiziksel aktivite …

Elon Musk’tan büyük yatırım: Bu yenilik dengeleri değiştirebilir

X (eski adıyla Twitter), ödeme hizmetleriyle sınırlı kalmayan bir dönüşüm sürecine giriyor. Şirketin CEO’su Linda Yaccarino, Cannes Lions reklamcılık festivalinde Financial Times’a verdiği röportajda, X’in kullanıcılarına yatırım, ödeme ve finansal …

Kim Milyoner Olmak İster’de ilginç anlar. O soruyu bilemedi

ATV’de ekrana gelen Kim Milyoner Olmak İster, yarışmasında ilginç anlar yaşandı. Oktay Kaynarca’nın sunumuyla atv ekranlarında hız kesmeden devam ediyor. Son bölümde yarışmaya katılan 22 yaşındaki Sıla Sinem Korkmaz, verdiği yanıt ve yaşadığı …

%90: Çin’de dizel talebi düşüyor

ABD Enerji Bilgi İdaresi’ne göre Çin, dünyanın en büyük petrol ithalatçısıdır . Petrol tüketimi son on yılda istikrarlı bir şekilde artmıştır (Covid-19 salgınının ardından hafif bir düşüş yaşanmadığı sürece) ve her gün yaklaşık 11,3 milyon varil ham …

Mars Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Bucak: Veriler artış gösterse de nitelik kaybı sürüyor

Mars Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Bucak: Veriler artış gösterse de nitelik kaybı sürüyor