İmamoğlu operasyonunun Borsa İstanbul’a etkisi: Yatırımcı çıkışı 1 milyar doları aştı!

Borsa İstanbul 2025 Yılında Yatırımcılarını Endişelendiriyor

Borsa İstanbul, 2025 yılına umutlu bir başlangıç yapmıştı ancak mart ayıyla birlikte dengeler değişmeye başladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret savaşlarını kışkırtması ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yapılan operasyon, piyasalarda büyük dalgalanmalara neden oldu. Nisan sonunda, endeksler negatif bir seyir izlerken en büyük değer kaybı bankacılık sektöründe yaşandı.

Borsa İstanbul’daki yatırımcı sayısı yıl sonuna kadar 270 bin azalarak 6,61 milyona geriledi ve Ağustos 2023 seviyelerine geri döndü. BİST100 endeksi, 2024 yılını 8 trilyon 554 milyar 988 milyon lira piyasa değeriyle kapatmıştı fakat 30 Nisan itibarıyla bu değer 255 milyar 361 milyon lira azalarak 8 trilyon 299 milyar 627 milyon liraya düştü. Piyasa değeri 18 Mart’ta 9 trilyon 645 milyar 532 milyon lira iken nisan sonunda 1 trilyon 345 milyar 905 milyon lira azaldı.

Siyasi Gerilim Yabancı Yatırımcıları Kaçırttı

Yılın başında, borsada yaşanan dalgalanmalarda en büyük etken yüksek TL faizleri ve para piyasası fonlarına olan ilgiydi. Ancak mart sonrası artan siyasi gerilim, yerli ve yabancı yatırımcıları satışa yönlendirdi. Yabancı yatırımcılar, 19 Mart’a kadar hisse senedi piyasasında 1 milyar 15 milyon dolarlık net alım yapmıştı fakat bu tarihten sonra 1 milyar 565 milyon dolarlık net çıkış yaşandı. Yılbaşından bu yana toplamda 550 milyon dolarlık net satış gerçekleşti.

Bankacılık Sektöründe Büyük Kayıplar

Borsada yaşanan düşüşler, özellikle bankacılık hisselerinde ciddi kayıplara yol açtı. Nisan ayı itibarıyla likit bankacılık endeksi yılbaşına göre yüzde 21,61 ve bankacılık endeksi yüzde 21,32 değer kaybetti. Bankacılık sektörünü yüzde 16,4 değer kaybeden sigorta endeksi izledi. Sektördeki düşüşler devam ederken spor hisseleri nisan ayında yüzde 10,7, dört ayda ise yüzde 14,7 azaldı.

Ticaret endeksi dört ayda yüzde 14,1, nisan ayında ise yüzde 3,08 değer kaybetti. Metal eşya sanayi endeksi yılın ilk dört ayında yüzde 12,53, nisanda yüzde 10,65 geriledi. Tekstil hisseleri nisanda yüzde 2,85, yılbaşından bu yana yüzde 12,36 kayıp yaşarken, aracı kurum endeksi yıl genelinde yüzde 11,1 gerilemesine rağmen nisanda yüzde 1,4 yükseldi.

Kimya endeksi yılbaşından bu yana yüzde 10,13, nisanda ise yüzde 4,83 düştü. Mali endeks dört ayda yüzde 9,96, nisanda yüzde 5,04 değer kaybetti. Sürdürülebilirlik endeksi nisanda yüzde 6,4 kaybetti. BİST30 endeksi nisanda yüzde 6,4, yılbaşından bu yana yüzde 7,96 düştü. Elektrik endeksi nisanda yüzde 1,16 artış gösterirken dört ayda yüzde 7,96 kayba uğradı. BİST50 endeksi nisanda yüzde 6,72, yılbaşından bu yana yüzde 7,84; BİST100 ise nisanda yüzde 6,02, dört ayda yüzde 7,65 düşüş yaşadı.

Related Posts

Garanti Bankası’ndan erişim sorunu açıklaması: ‘Herhangi bir siber saldırı ya da veri güvenliği riski barındırmamaktadır’

Garanti Bankası dijital kanallar ve çağrı merkezlerine erişimde yaşanan sorunun teknik bir aksaklıktan kaynaklandığını ve herhangi bir siber saldırının olmadığını açıklarken, “Sorunun en kısa sürede tamamen çözüme kavuşması için ilgili birimlerimiz yoğun şekilde çalışmaktadır” denildi.

Türkiye’nin ham çelik üretimi düştü

Türkiye’nin ham çelik üretimi bu yılın ocak-mart döneminde 9,3 milyon ton oldu.

İktidar mısırda yerli üretim yerine yabancıya kapıyı sonuna kadar açtı: İthalat lobisine bayram!

Tarımda yerli üretimi desteklemek yerine ithalata dayalı politikalar tam gaz devam ediyor. Mısırda yaz aylarında tam da hasat zamanına kadar devam edecek şekilde ithalata kapı sonuna kadar açıldı. Temmuz sonuna kadar ithalatta vergi sıfırlandı.

“Aile Yılı”nda Siirt’te evlenecek çiftlere esnaftan indirim kampanyası

Siirt’te, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce “Aile Yılı” dolayısıyla yeni evlenecek çiftlere yönelik başlatılan indirim kampanyasına esnaf destek verdi.

Bakan Işıkhan’dan 1 Mayıs mesajı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Emek ve dayanışma bilincini millete hizmet anlayışının merkezine yerleştirmiş kadrolar olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkemizin her bir karış toprağında emeği, göz nuru, alın teri olan işçilerimiz başta olmak üzere bütün vatandaşlarımızın koşulsuz yanında olmayı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Hatay’da TOKİ şantiyesinde eylem: ‘İki aydır maaş alamıyoruz’

Hatay’ın Antakya ilçesinde TOKİ projelerinde çalışan 50 işçi, iki aydır maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle inşaat şantiyesinde eylem yaptı. İşçiler, sorunları çözülene dek şantiyeden gitmeyeceklerini kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir