Dolar yeni haftada 28,09’u test ederek son zamanların rekorunu kırdı.
Ekonomi yönetiminin sil baştan değişmesi ve Merkez Bankası’nın attığı bir dizi adım sonrası döviz kurlarında yaşanan hareketlilik devam ediyor.
Dolar yeni haftada 28,09’u test ederek son zamanların rekorunu kırdı. Euro ise 29,71’i gördükten sonra 29,27’e çekildi.
PİYASALARIN GÖZÜ ORTADOĞU’DAKİ SON GELİŞMELERDE
Döviz kurlarının haftaya yükselişle başlamasında hafta sonu İsraişl-Filistin hattında yaşanan çatışmalar etkili oluyor. Yatırımcıların gözü Ortadoğu’daki gelişmelerde olacak.
Dolar yeni haftaya kritik eşik olan 28,09’u aşarak başladı. Euro 29,71’e kadar yükseldikten sonra 29,27 TL’e yerleşti. Cuma günü doların satış fiyatı 27,6210 lira, euronun satış fiyatı ise 29,0310 lira olmuştu.
Bu hafta yurt içinde gözler sanayi üretimi ve cari açık verilerinde olarak. Yurt dışında ise doların gidişatını belirleyecek ABD enflasyonu ve Fed’in açıklayacağı tutanaklarda olacak.
ALTINDA SON DURUM NE?
Altın fiyatları, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların bölgede kapsamlı bir çatışmaya yol açabileceği yönünde endişelere yüzde 1’den fazla yükseldi.
Altının spot piyasadaki ons fiyatı 1850 dolar seviyesinde işlem görüyor.
Altının gram fiyatı 1649 lira, çeyrek altın 2 bin 699 liradan satılıyor.
Piyasalarda geçen hafta, enflasyon ve resesyon ikileminin yeniden varlık fiyatları üzerinde etkili olduğu dikkati çekerken, hafta sonu artan jeopolitik riskler özellikle emtia fiyatlarında oynaklığı artırdı.
PETROL YÜKSELDİ
Buna göre, Brent petrolün varil fiyatı geçen haftayı yüzde 8,7’lik düşüşle kapatmasına karşın, yeni haftaya yüzde 3,4 yükselişle 86,8 dolardan başladı.
Analistler, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların daha da genişleyebileceği ihtimalinin risk algısının yüksek seyretmesine neden olduğunu kaydederek, artan petrol fiyatlarının küresel bazda enflasyon endişesini artırabileceğini ifade etti.
Söz konusu gelişmelerin ardından altının ons fiyatı da yeni haftada yüzde 1’e yakın yükselişle 1.850 dolardan işlem görüyor.
Öte yandan, geçen hafta ABD’de açıklanan istihdam raporundaki veriler fiyatlamaları zorlaştırmayı sürdürdü.
Ülkede tarım dışı istihdam eylülde 336 bin kişi artarak beklentileri aşarken, işsizlik oranı ise değişmeyerek yüzde 3,8 ile Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyesinde kalmaya devam etti. Ortalama saatlik kazançlar ise eylülde bir önceki ayda olduğu gibi yüzde 0,2 artarak 33,88 dolara çıktı.
Analistler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonla mücadele kapsamında attığı adımlara karşın iş gücü piyasasının güçlü kalmaya devam etmesinin bankanın gelecek dönem politikalarına ilişkin belirsizlikleri artırdığını dile getirdi.
Tahvil piyasası tarafında ise satış baskısı altıncı haftaya taşınırken, analistler, Orta Doğu’daki gelişmelerin yatırımcı davranışlarını etkileyebileceğini belirtti.
ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yeni haftanın ilk iş gününde yüzde 4,80’le son 16 yılın zirvesine yakın işlem görmeye devam ederken, dolar endeksi 106,3 seviyesinde bulunuyor.
BORSADA OYNAKLIK SÜRECEK Mİ?
Borsa İstanbul, yeni güne değer kaybederek başlamasının yüzde 1,94 azalışla 8.300,69 puana çekildi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Eylül ayında enflasyon indirgendiğinde en çok kazandıran yatırım aracı yüzde 1,81’le BIST 100 endeksi oldu.
TÜM SEKTÖR ENDESKLERİ GERİLEDİ
Bankacılık endeksi yüzde 2,08 ve holding endeksi yüzde 2,05 azalış kaydetti. Tüm sektör endeksleri gerilerken, en fazla kaybettiren yüzde 4,02 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu. Cuma satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 0,27 değer kaybıyla günü 8.464,93 puandan tamamladı.
Küresel piyasalar, İsrail ve Hamas arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle haftaya negatif bir seyirle başlarken, bölgeden gelecek haber akışının varlık fiyatları üzerinde etkili olmaya devam etmesi bekleniyor. Analistler, bugün yurt içinde finansal yatırım araçlarının reel getiri oranı ve dış ticaret endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.250 ve 8.100 seviyesinin destek, 8.400 ve 8.550 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.
Para Analiz