SGK başvurularında 6 ay kuralı! Çoğu kişi bu yüzden haksız duruma düşüyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başvuruları Ve Hukuki Süreç: Önemli Bilgiler

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yapılan başvurular, birçok kişinin temel haklarını elde etme yolundaki en önemli ve kritik adımlardan biridir. Ancak başvuruların hukuki süreci, birçok kişiyi yanlış anlamlarla karşı karşıya bırakabiliyor. SGK uzmanı Özgür Erdursun’un aktardığı bilgilere göre, başvuruların reddedilmesi veya cevapsız bırakılması durumunda, başvuru sahiplerinin dava açma süresi oldukça kritik bir dönemi işaret ediyor.

Özgür Erdusun’un Dünya Gazetesi’nde kaleme aldığı köşe yazısında, Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre, SGK’ya yapılan başvuruların reddi veya zımni ret (cevapsızlık) durumlardında, başvuru sahibinin “menkul süresi” içinde dava açması gerektiğine dikkat çekiyor.

Bu sınırlanan makul süre, Yargıtay tarafından 3+3 ay olarak belirlenmiş durumda. İlk 3 aylık süre, SGK’nın başvuruya yanıt verme süresi olarak kabul ediliyor. Eğer SGK 3 ay içerisinde cevap vermezse, bu durum “zımni ret” sayılıyor. Ardından gelen ikinci 3 aylık süre ise, bu zımni ret işlemine karşı dava açma hakkı tanıyor.

Bu durumda, toplamda 6 ay içinde SGK’dan yanıt alamayan bir kişi, hukuki haklarını kaybetmemek için hızlıca yargıya başvurmak zorunda. Ancak birçok kişi, SGK’nın cevapsız kalmasını “işlem yapılmadı” olarak değerlendirerek, dava açma süresini kaçırabiliyor. Oysa, Yargıtay’a göre SGK’nın 3 ay içinde yanıt vermemesi, cevapsızlık anlamına geliyor ve bu durum başvuru sahibinin dava açma hakkını tehlikeye atabiliyor.

“HAKLI OLMAK HER ZAMAN HAK SAHİBİ OLMAK ANLAMINA GELMEZ”

Özgür Erdursun, SGK başvurularında sürelerin önemine dikkat çekiyor. SGK’dan gelen cevapsızlık, resmi olmayan ifadelerle karşılaşıldığında veya “değerlendiriliyor” denildiğinde dava açma süresi geçmeden harekete geçilmesi gerektiğini vurguluyor. Yasal süreyi geçirmemek, hak kayıplarını engellemek için büyük önem taşıyor. Özellikle emeklilik, malullük veya hizmet tespiti gibi başvurularda, 3+3 aylık süreyi kaçırmamak, kişilerin haklarını elde edebilmesi için hayati bir zorunluluk. Unutmayın, “haklı olmak” her zaman “hak sahibi olmak” anlamına gelmez.

Related Posts

Borsa günün ilk yarısında geriledi – 23 Haziran 2025

Haftanın ilk işlem gününe düşüşle başlayan Borsa İstanbul BIST 100 endeksi günün ilk yarısında 0,66 değer kaybederek 9.142,89 puana indi.

Ekonomiye can suyu fiziksel aktivite: 3,5 milyar dolar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesindeki Spor İstanbul, 71 spor tesisi ve 300’ün üzerinde açık alan etkinliğiyle kentin fiziksel aktivite oranını artırmayı sürdürüyor. 2019 yılında yüzde 13 seviyesinde olan İstanbul’daki fiziksel aktivite …

Elon Musk’tan büyük yatırım: Bu yenilik dengeleri değiştirebilir

X (eski adıyla Twitter), ödeme hizmetleriyle sınırlı kalmayan bir dönüşüm sürecine giriyor. Şirketin CEO’su Linda Yaccarino, Cannes Lions reklamcılık festivalinde Financial Times’a verdiği röportajda, X’in kullanıcılarına yatırım, ödeme ve finansal …

Kim Milyoner Olmak İster’de ilginç anlar. O soruyu bilemedi

ATV’de ekrana gelen Kim Milyoner Olmak İster, yarışmasında ilginç anlar yaşandı. Oktay Kaynarca’nın sunumuyla atv ekranlarında hız kesmeden devam ediyor. Son bölümde yarışmaya katılan 22 yaşındaki Sıla Sinem Korkmaz, verdiği yanıt ve yaşadığı …

%90: Çin’de dizel talebi düşüyor

ABD Enerji Bilgi İdaresi’ne göre Çin, dünyanın en büyük petrol ithalatçısıdır . Petrol tüketimi son on yılda istikrarlı bir şekilde artmıştır (Covid-19 salgınının ardından hafif bir düşüş yaşanmadığı sürece) ve her gün yaklaşık 11,3 milyon varil ham …

Mars Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Bucak: Veriler artış gösterse de nitelik kaybı sürüyor

Mars Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Bucak: Veriler artış gösterse de nitelik kaybı sürüyor