Türkiye’nin Çelik Üretimi ve Dış Ticaret Verileri Açıklandı
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), mart ayı ve yılın ilk çeyreğine ilişkin çelik üretimi, tüketimi ve dış ticaret verilerini kamuoyuyla paylaştı.
Türkiye’nin ham çelik üretimi mart ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8 azalarak 3,1 milyon ton seviyesine geriledi. Yılın ilk çeyreğinde ise üretim yüzde 3,4 düşüşle 9,3 milyon ton olarak kaydedildi.
Nihai mamul tüketimi mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,2 azalarak 2,6 milyon ton olarak belirlendi. Yılın ilk çeyreğinde ise tüketim yüzde 7,3 azalışla 9,1 milyon ton seviyesinde hesaplandı.
Çelik Ürünleri İhracatında Artış Gözlemlendi
Çelik ürünleri ihracatı mart ayında miktar olarak yüzde 31,3 artarak 1,5 milyon ton, değer olarak ise yüzde 18,6 yükselerek 1 milyar doları aştı.
Ocak-mart döneminde ise çelik ürünleri ihracatı miktar bazında yüzde 18,5, değer bazında ise yüzde 8,4 artışla sırasıyla 3,8 milyon ton ve 2,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Çelik ürünleri ithalatı martta miktar bazında yüzde 23,6 azalışla 1,2 milyon ton, değer bazında ise yüzde 24,5 düşüşle 885,5 milyon dolara geriledi.
Ocak-mart döneminde ise çelik ürünleri ithalatı miktar bazında yüzde 4,6 artışla 4,2 milyon ton seviyesine yükseldi. Değer bazında ise ithalat yüzde 4,2 azalışla 3 milyar dolar olarak belirlendi.
Geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 74,7 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 84,6 seviyesine yükseldi.
Türkiye, Üretimde 7. Sırada Konumunu Korudu
TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan’ın açıklamalarına göre, dünya çapında hurda talebinde artış öngörülürken, Türkiye 9,3 milyon tonluk üretimiyle dünyada 7. sırada yer aldı.
2030’a gelindiğinde hurda talebinin yüzde 20 artması beklenirken, Türkiye’nin hurda ithalatında yüzde 20’lik paya sahip olması ve olası kısıtlamalar göz önüne alındığında, alternatif pazarlardan ve girdilerden hurda ihtiyacını karşılamak ve yerli hurda üretimini artırmak önem arz etmektedir.